Sivut

tiistai 22. tammikuuta 2013

Sellun keitto


Haketta
Keitimme työssä sellua koulun sellunkeittimellä. Keitto tapahtuu panosmuotoisena keittona, ja hake on Stora Ensolta peräisin olevaa mäntyhaketta. Sellun keitossa tarkoituksena on saada puusta irti sidosainetta ligniiniä, jonka jälkeen puun kuituja eli selluloosaa voidaan hyödyntää paperin valmistuksessa.

Hakkeet lisätään keittimeen, ja tämän jälkeen lisätään valkolipeää n. 2,7 litraa. Loput keittimestä täytetään vedellä niin, että hakkeet peittyvät. Tämän jälkeen keittimen kansi kiinnitetään tiukasti, jäähdytysvesi kytketään päälle, ja keittimen lämmitys aloitetaan valvomosta.

Valvomo-ohjelmiston näkymä keiton loputtua.
Keittolämpötila on 170-175 astetta. Keittimen lämpötilaa nostetaan 70 asteeseen täydellä teholla, jonka jälkeen lämmitystä jatketaan tahdilla 1°C/min, kunnes keittolämpötila saavutetaan. Tämän jälkeen keittoa suoritetaan n. 2h45min, tai kunnes H-tekijä on yli 2700. Keiton aikana keittimeen muodustuu painetta lähes 10 baria. Keiton jälkeen paineet lasketaan kaasausventtiilin avulla, jota avataan varovasti. Kaasausventtiilin auettua kaasut jatkavat matkaansa putkea ja letkua pitkin kanaalin nestepinnan alapuolelle, siis nesteeseen. Kaasauksen loppupuolella keittimeen jätetään n. 1 barin paine, jonka avulla keittimessä oleva lipeä (tässä vaiheessa mustalipeä) tyhjennetään näytteenottoventtiilin kautta ulos ja kerätään jäteastiaan.

Tämän jälkeen  suoritetaan sellun pesu, eli venttiilit käännetään sopiviin asentoihin, pesulinja avataan, ja keittimen läpi lasketaan vettä kunnes keitin on jäähtynyt tarpeeksi, jotta kansi voidaan avata. Kannen avaamisessa on syytä olla varovainen mahdollisesti roiskuvan lipeän vuoksi.

Tämän jälkeen keitetty massa otetaan pois keittimestä ja huuhdellaan runsaalla vedellä.

Ei kommentteja: