|
Viisi massanäytettä yhdistettynä. Sakeus n. 1% |
Työssä määritetään massan sakeus. Työ aloitetaan punnitsemalla 500 grammaa noin 10% sakeuden massaa. Massa laimennetaan alle 1% sakeuteen lisäämällä siihen 5 litraa vettä. Massaa sekoitellaan reippaasti, ja sekoituksen aikana massasta kauhotaan 5kpl n. 2dl näytteitä. Tämän jälkeen näytteet yhdistetään, jonka jälkeen massa suodatetaan büchner-suppilon avulla. Tätä ennen suodatuslaitteisto sekä kuivattu suodatinpaperi punnitaan (Laitteisto 1541,5g, paperi 1,44g, yhteensä 1542,94g). Suodatuksen jälkeen koko suodatuslaitteisto massan kera punnitaan (2564,5g)
.
Suodatettu massakakku laitetaan uuniin kuivumaan 105 asteeseen n. 15 minuutiksi, jonka jälkeen sen annetaan jäähtyä. Tämän jälkeen massakakku ja paperi punnitaan (11,660g)
|
Massakakku uunissa |
Sakeuden laskenta
Laskennassa huomioidaan perusnäytteen paino (B1),
laimennettu näyte (B2), suodatinpaperin paino (D), paino (C) ja kakun
paino (K). Laskenta kaavalla:
Cs = (K-D) / (C*(B1/B2)) * 100%
eli Cs = (11,660-1,44) / (1021,56*(500/5500)) * 100 = 11,00
|
Suodatusvaihe |
Käytetyn massan tarkasta sakeudesta ei ollut varmuutta, mutta n. 10% arvio osunee kohdalleen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti