Sivut

tiistai 29. tammikuuta 2013

Massan sakeuden määrittäminen

Viisi massanäytettä yhdistettynä. Sakeus n. 1%
Työssä määritetään massan sakeus. Työ aloitetaan punnitsemalla 500 grammaa noin 10% sakeuden massaa. Massa laimennetaan alle 1% sakeuteen lisäämällä siihen 5 litraa vettä. Massaa sekoitellaan reippaasti, ja sekoituksen aikana massasta kauhotaan 5kpl n. 2dl näytteitä. Tämän jälkeen näytteet yhdistetään, jonka jälkeen massa suodatetaan büchner-suppilon avulla. Tätä ennen suodatuslaitteisto sekä kuivattu suodatinpaperi punnitaan (Laitteisto 1541,5g, paperi 1,44g, yhteensä 1542,94g). Suodatuksen jälkeen koko suodatuslaitteisto massan kera punnitaan (2564,5g)
.
Suodatettu massakakku laitetaan uuniin kuivumaan 105 asteeseen n. 15 minuutiksi, jonka jälkeen sen annetaan jäähtyä. Tämän jälkeen massakakku ja paperi punnitaan (11,660g)


Massakakku uunissa
Sakeuden laskenta 
Laskennassa huomioidaan perusnäytteen paino (B1), laimennettu näyte (B2), suodatinpaperin paino (D), paino (C) ja kakun paino (K). Laskenta kaavalla:
Cs = (K-D) / (C*(B1/B2)) * 100%

eli Cs = (11,660-1,44) / (1021,56*(500/5500)) * 100 = 11,00


Suodatusvaihe
Käytetyn massan tarkasta sakeudesta ei ollut varmuutta, mutta n. 10% arvio osunee kohdalleen.

Ei kommentteja: