Sivut

torstai 10. tammikuuta 2013

Öljypuristimen käyttöönotto



Puristuslaitteisto

Testasimme pienessä ryhmässä koululle hankitun (rypsi)öljypuristuslaitteiston käyttöönottoa. Toimittajan mukaan laitetta voidaan käyttää käytännössä kaikkien öljypitoisten siementen puristamiseen, mutta koululla käytössä on biodiesel-laitteiston takia rypsin siemeniä.

Öljyn lisäksi puristin tuottaa puristetusta materiaalista valkuaisrehua.

Laitteistossa on puristimen lisäksi lajittelija/puhdistaja, saostusaltaat öljyn esipuhdistukseen sekä uppopumppu jolla öljy siirretään jatko-varastointitankkiin, eli laitteisto on käytännössä pienimuotoinen öljy/rehutehdas.

Laitteiston käyttöönotto ei sujunut aivan kuten strömsössä. Puristimen moottori tuntuu ylikuumenevan, joka aiheuttaa toiminnan katkeamisen. Puristimen saa melko pian takaisin päälle, mutta tässä vaiheessa puristettavat siemenet ja öljy ovat ehtineet tukkia puristimen päässä olevan  "rehuaukon", jonka seurauksena rehua alkaa pursuamaan öljyaukoista. Tämän ongelman voi korjata putsaamalla rehuaukon esim. sopivan pienellä poralla.
Rypsin siemeniä

Laitteessa oleva lajittelija/puhdistajaosa tuntuisi toimivan niin kuin kuuluukin.

Lopputuotteet, eli rypsiöljyä sekä valkuaisrehua
Tässä vaiheessa on vielä hankala sanoa onko kyseessä laitteen vai käyttäjän vika, mutta ensivaikutelma laitteesta on jäänyt hivenen penseäksi.

Ei kommentteja: