Sivut

tiistai 29. tammikuuta 2013

Massan jauhatus ja SR-luvun määritys

Työssä jauhatetaan hollanterilla sellumassaa, ja määritellään massan SR-luku (Schopper-riegler -luku, käytetään pääasiassa kemiallisten massojen suotautumista mitattaessa). Jauhatus vaikuttaa oleellisesti valmistettavan arkin laatuun - pidempi jauhatus takaa paremman arkittuvuuden.


Valley-hollanteri
Aluksi valmiiksi liotettua massaa lisätään hollanteriin 3,6 litraa. Kokonaisvesimäärän tulee olla 20 litraa, joten hollanteriin lisätään vielä 19,3 litraa vettä. Tämän jälkeen massaa jauhatetaan työohjeen arvojen mukaisesti. Hollanterin pyöriessä massasta otetaan näytteitä, jotka suotautetaan myöhemmässä vaiheessa siihen soveltuvalla laitteella.

SR-luvun määrityslaite


Jauhatus olisi pitänyt aloittaa hollanterin jauhatinterä yläasennossa, mutta aloitimme sen suoraan terä ala-asennossa, joten jauhatustulokset poikkeavat hieman odotetusta (esim. 1. näytteen sr-luvun olisi pitänyt ilmeisesti olla lähempänä 20)

TULOKSET:
NÄYTE1 5MIN: SR51
NÄYTE2 15MIN:SR63
NÄYTE3 30MIN:SR85
NÄYTE4 60MIN:SR97
NÄYTE5 90MIN:SR YLI 97 (asteikko loppuu kesken)

Ei kommentteja: