Sivut

maanantai 17. joulukuuta 2012

Saippuan valmistus


Arkikielessä saippuana tunnettu aine, eli kemialliselta koostumukseltaan rasvahappojen natriumsuola, on ollut ihmisen käytössä jo vuosituhansia. Vanhin kirjallinen saippuanvalmistusohje on ajoitettu niinkin kauas kuin 2500 eaa.

Saippuaa voidaan valmistaa useilla menetelmillä, joita ovat keittomenetelmä, kylmämenetelmä, ja jatkuvatoiminen prosessi, jota käytetäänkin usein teollisen mittakaavan saippuanvalmistuksessa. Enemmän saippuan valmistuksesta täältä.

Työssämme valmistimme saippuaa kylmämenetelmällä useiden eri rasvojen seoksesta. Käyttämämme ohje löytyy täältä. Annostuksia pienennettiin, joten lopulliset rasvojen määrät olivat seuraavat:

Rypsiöljyä 28,6g
Kookosrasvaa 28,6g
Oliiviöljyä 42,9g
Kasvirasvaa 42,9g

Natriumhydroksidia punnittiin 19,6 grammaa, joka sekoitettiin 50 millilitraan vettä.

Aluksi rasvat tulee sulattaa juoksevaksi, tämän teimme kattilassa. Kun rasvat ovat sulat, pyritään natriumhydroksidiliuoksen sekä rasvojen lämpötila saamaan mahdollisimman lähelle toisiaan, lämpötila-alueella 40-50 astetta. Lämpötilojen mahdollisimman hyvä yhtenäisyys takaa ilmeisesti mahdollisimmman tehokkaan saippuoitumisen. Työssämme rasvojen sekä lipeäliuoksen lämpötilaero oli n. 4 astetta, eli parempaankin olisi pystynyt.

Kun lämpötilat täsmäävät, kaadetaan natriumhydroksidiliuos rasvojen sekaan hitaasti, samalla sekoittaen. Hiljalleen rasva alkaa saostumaan, ja sekoittamista voidaan jatkaa sekoittimella. Kun seos alkaa olla kiisselimäistä, voidaan sekaan lisätä halutut hajusteet. Me lisäsimme muutamia tippoja piparminttuöljyä. Tämän jälkeen saippua voidaan siirtää muottiin. Veimme saippuan jäähtymään ulos pakkaseen n. vuorokaudeksi.

Lopputuloksena oli palasaippuamainen möhkäle joka ei juurikaan tuoksu hajusteelle, mutta toimii kuitenkin kuin saippuan kuuluu. Kädet kyllä puhdistuvat, mutta jäljelle jää jokseenkin epämiellyttävä haju.

Saippuan valmistus on siis melko yksinkertaista. Valmistus onnistuu kylmämenetelmällä kotikonsteinkin melko kivuttomasti, ja antaa vapaat kädet mielikuvitukselle, joten jokainen saa varmasti näköistänsä saippuaa.

Lopuksi muutama kuva valmistuksesta:

Rasvojen punnitus
Sulaneet rasvat

Valmis saippuapala

Ei kommentteja: