Sivut

maanantai 17. joulukuuta 2012

Kynttilän valmistus

Kynttilät ovat olleet valonlähteinä jo ammoisista ajoista saakka. Nykyään sähkövalon valtakaudella kynttilät ovat jääneet lähinnä tunnelmanluojiksi, varavalaistukseksi sähkökatkosten varalta sekä osaksi uskonnollisia rituaaleja. Kynttilöitä on melko yksinkertaista valmistaa kotikonstein. Yleensä kynttilät valmistetaan joko steariinista, parafiinista tai niiden seoksesta.

Työssä tein kynttilän molempien seoksesta, jossa parafiinia oli yksi kolmasosa, sekä steariinia kaksi kolmasosaa.
Ainekset
Seos sulatetaan juoksevaksi kuumassa vesihauteessa.

Kynttilämassa sulamassa vesihauteessa
Odotellessa valmistin muotin ja sydänlangan. Muottina toimi dekantterilasi, joka oli vuorattu foliolla. Folion pohjaan tehtiin reikä, jonka läpi sydänlanka pujotettiin. Sydänlangan pidikkeenä toimi tällä kertaa kynä.

 
Folio osoittautui huonoksi ratkaisuksi, koska sula kynttilämassa valui reiästä folion ulkopuolelle.  Muutenkin folion asettelu syvään dekkaan oli hivenen hankalaa. Folion sijasta muotin voi myös voidella, jotta kynttilä irtoaa helpommin.

Ei näin.


Uusintayritys. Sulatin kynttilämassan uudelleen, ja käytin muottina alumiinista virvoitusjuomatölkkiä.


 Uuden muotin avulla kynttilä onnistui hieman paremmin, tosin muutama pieni niksi jäi tekemättä, ja kynttilästä tuli epäsymmetrinen, mutta kuitenkin kynttilän näköinen.

Valmista! Parannettavaa on...
Lopuksi: muotin voitelu lienee toimivampi ratkaisu kynttilän valmistuksessa. Foliosta kannattaa mieluummin tehdä vaikkapa hieno avaruushattu, jonka voi laittaa päähän kun haluaa tunnelmoida itse tehdyn kynttilän valossa.

Ei kommentteja: